Digitrüki säilitamise õpituba 27.-29.09 Kumus

Viimase paari kümnendi jooksul on erinevate (digi)trükitehnoloogiate kasutamine kaamerapõhiste kunstiteoste loomisel hüppeliselt kasvanud ning taolised fotod moodustavad olulise osa Eesti muuseumide, galeriide ning erakollektsioonide fotokogudest. Samal ajal on digifotograafia võidukäik muutmas sellised fototeosed näiliselt surematuks: digitaalsel kujul tagatise olemasolu ja reprodutseeritavus annavad teose materialiseerumise vormidele omajagu mänguruumi ning ainelise säilitamise küsimused jäävad tagaplaanile.

Peagi avaneb kaasaegse fotoga tegelevate mäluasutuste spetsialistidel ainukordne võimalus osaleda kolmepäevasel digitrüki säilitamise koolitusel “Identification and Preservation of Digital Prints“, mida juhendab Rijksmuseumi fotokonservaator Martin Jürgens. Ingliskeelset koolitust, mis leiab aset 27.-29.09.2017 Kumus, korraldavad MTÜ Eesti Fotopärand ja Eesti Kunstimuuseum. Õpitoas antakse ülevaade viimase 30 aasta jooksul toimunud arengutest fotograafias ja trükitehnoloogias ning tutvustatakse digitrükimenetlustele sobilikke säilitusmeetodeid.

Martin Jürgensi uurimisvaldkonda kuuluvad nii ajalooline kui kaasaegne fotograafia, sh digitrükk – neil teemadel on ta esinenud loengutes ja õpitubades üle maailma. Getty muuseumi stipendiumi toetusel avaldas Getty Konserveerimisinstituut 2009. aastal Jürgensi sulest raamatu “The Digital Print. Identification and Preservation”. Lisaks raamatule aitab erialaspetsialiste digitrüki valdkonnas orienteerumisel Jürgensi äsja avaldatud kodulehekülg the-eye.nl.

Täpsema info leiab koolituse kavast:

Osavõtutasu sisaldab kohvipause ja lõunaid (28.-29.09) ning on MTÜ Eesti Fotopärand ja BAAK liikmetele 70 eur, teistele 90 eur.  Registreerimine toimub kuni 6.09.2017 k.a. registreerimisvormi kaudu. Osalejate arv on piiratud, valituks osutunuid teavitatakse hiljemalt 8.09.2017.

Lisaks koolitusele esineb Martin Jürgens tasuta avaliku loenguga “What is (and what isn’t) a photograph today?” Tallinna Fotokuu raames toimuval Eesti Fotokunstimessil Telliskivi Loomelinnaku Rohelises saalis, 30.09.2017 kl 14.00. Vaata täpsemalt Fotokuu programmist.

Lisainfo koolituse kohta: kadi@photoheritage.org.ee

Täname: Eesti Kunstimuuseum, Eesti Kultuurkapital, Eesti Kultuuriministeerium, Balti Audiovisuaalsete Arhiivide Kolleegium (BAAK), Tallinna Fotokuu