Ajapaigas saab kaardistada ka Muinsuskaitseameti fotokogu pilte


Tuvastamata hoone MKA fotokogus

Kõigil huvilistel on nüüdsest võimalik Ajapaik.ee ühisloomeplatvormil aidata kaardile märkida ka Muinsuskaitseameti fotokogu pilte, et needki oleksid täpse asukoha järgi leitavad nagu üle 40000 peamiselt Eesti muuseumidest pärineva ajaloolise pildi, mis Ajapaiga kasutajad siiani on ära kaardistanud.

Ajapaigast Kuku raadio “Ärataja” saates 20. juulil 2016:

 

Pildistamine ehk fotograafiline dokumenteerimine on muinsuskaitse töös möödapääsmatult vajalik ning pildimaterjal väga oluline allikmaterjal. Muinsuskaitseametil on suur fotokogu, ent nt muinsuskaitseliste eritingimuste koostamisel kasutatakse alati ka teistest allikatest pärit fotosid. Muinsuskaitseameti ehitismälestiste peainspektor Triin Talk osutab, et ühel hetkel märkasid nad, et nii mõnegi ehitise kohta näeb Ajapaigas ainult mõne klikiga rohkem ajaloolisi fotosid, kui on võimalik ühel uurijal põhjaliku otsimise peale eri kogudest leida. Seni pärineb valdav osa Ajapaigas olevast rohkem kui 70000 pildist Eesti eri muuseumide kogudest Muis.ee vahendusel, lisaks rahvusraamatukogu ajalooliste postkaartide kollektsioon Digar.ee-st, väiksemal hulgal pilte on ka akadeemilise raamatukogu Etera.ee keskkonnast ning rahvusarhiivi kogudest. Tundus loogiline, et ka Muinsuskaitseameti enda fotokogu pildid võiksid samas keskkonnas teiste piltidega kõrvu olla. Juuni lõpust on see võimalikuks saanud.

Juba aastaid digiteeritakse avalikke kollektsioone, mille hulgas fotokogud on ühed suurimad, ning aines muutub ka veebi vahendusel kättesaadavaks, ent piltide leitavus sõltub üksnes tekstilistest kirjeldustest, mis enamasti pärinevad pildi kogusse jõudmise ajast. Nii võib kirjelduses olla kasutatud ajaloolist tänavanime või hoone nimetust (nt “EKP KK hoone” tänast välisministeeriumi kujutava pildi kirjelduses) või on pildil kirjeldatud hoopis inimesi või tegevust ning koht on üldse täpsustamata (muinsuskaitseameti fotokoguski on terve seeria tuvastamata ehitiste jäädvustusi). Geograafilised koordinaadid pildi tegemise koha kohta ei teki pildi külge iseenesest, nii et oleks võimalik pilte leida ka kaardi vahendusel. Selle probleemi lahendamiseks ongi MTÜ Eesti Fotopärand juba mitu aastat arendanud Ajapaiga platvormi, kus kõik huvilised saavad aidata pilte õigesse kohta kaardile märkida. Praeguseks on üle 6300 kasutaja aidanud ära kaardistada rohkem kui 40000 ajaloolist pilti, peamiselt fotosid, aga vähemal määral ka vaateid kujutavaid maale, graafikat ning filmikaadreid.

Selleks et pildid jõuaks Ajapaika kaardistamiseks, on need vaja esmalt Ajapaiga kuraatoris kogudest välja otsida ja Ajapaika saata, alles seejärel on võimalik pilte kaardile märkima hakata. Kureerimine on niisiis esimene ülesanne, milles kõik on oodatud kaasa lööma ning pärast piltide kaardile märkimist saab Ajapaika vana pildi kõrvale laadida ka sama koha kaasaegse ülepildistuse ehk refoto, nii et tekib enne ja nüüd võrdlusmaterjal selle kohta, kuidas meie keskkond on aja jooksul muutunud. Maikuust saadik on kõigil võimalik Ajapaika lisada ka oma isiklikust kogust pärit ajaloolisi pilte. Ajapaik on ka EV100 kingitus – kogume kokku ja kaardistame ära meie maa ajaloo piltides!


Tiigi tn. Tartus.
NB! Ka siis, kui pildi tegemise koht on teada, ei ole pildi juures veel geograafilisi koordinaate, mille abil kuvada fotot kaardil, nii et sellisedki pildid tuleb ükshaaval kaardile märkida.

Esimesed albumid muinsuskaitseameti fotokogu piltidega Ajapaigas:
Tuvastamata hooned MKA kogus
Tallinna vaateid ja monumente MKA ajaloo fotokogust
Veljo Ranniku Tartu vaated

Lisainfo:
Triin Talk, MKA ehitismälestiste peainspektor, triin.talk@muinas.ee, tel 640 3037
Vahur Puik, MTÜ Eesti Fotopärand Ajapaiga projektijuht, vahur@ajapaik.ee, tel 50 34 241
Ajapaika toetab veebimajutusega Zone.ee.
Ajapaiga arendust on varem rahastanud kultuuri- ja haridusministeerium, Eesti Kultuurkapital. Äsja eraldasid uue toetuse kultuurkapitali arhitektuuri, audiovisuaalse kunsti ja rahvakultuuri sihtkapitalid, ent täiendav toetus keskkonna arendamiseks on väga oodatud.