Kirjandusmuuseumi dagerrotüüp lähivaates

Eesti vanima fotopärandi kaardistamise projekt on jõudmas lõpusirgele.  Selle käigus on koondatud info nii Eesti mäluasutuste fotokogudes kui erakogudes leiduvate dagerrotüüpide kohta: kaardistati fotode andmed, vormistus, viimistlus, seisukord ja konserveerimisvajadus. Õige pea avaldatakse Eestis leiduvad dagerrotüübid ka rahvusvahelises andmebaasis Daguerreobase.

Koostöös Archaeovision OÜ-ga pildistati dagerrotüübid RTI-meetodil, mis võimaldab dokumenteerida objekti seisukorra ning tuvastada foto valmistamisele iseloomulikke detaile (sh poleerimisjooned, tootjamärgis, dagerrotüüp-plaadi hõbedasisaldus jms), mida on palja silmaga raske tuvastada. RTI-fotod võimaldavad seega fotokoguhoidjal või konservaatoril tutvuda interaktiivse foto abil objekti seisukorra ja kahjustustega ning vaadelda dagerrotüüpi erinevates valgustingimustes, objekti ennast liigutamata.

Järgnev video annab ülevaate RTI-meetodi kasutusvõimalustest ja peamistest eelistest Eesti Kirjandusmuuseumi dagerrotüübi (EKLA, A-37:1254) näitel. Tegemist on vanima Eesti mäluasutustes leiduva dagerrotüübiga, mis on valmistatud tõenäoliselt 1844. aastal Peterburis. Pildil on tuntud baltisaksa arsti ja loodusteadlase Carl Johann von Seidlitzi (1798-1885) lapsed: vasakul Marie von Seidlitz (1832-1903), keskel Georg von Seidlitz (1840-1917) ja paremal Karl Maria von Seidlitz (1838-1897).

Daguerreotype RTI Screen Capture from Archaeovision on Vimeo.